فعال نگه داشتن ذهن و پویا بودن در هر سنی بسیار مهم است، اما این امر در دوران سالمندی از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ زیرا با افزایش سن و با توجه به شرایط جسمی، احتمال بروز مشکلاتی که بر سلامت جسم و روان سالمند عزیز ما تأثیر میگذارد، بیشتر میشود. بنابراین بسیار مهم است که قهرمانهای ما در فعالیتهایی شرکت کنند که موجب نشاط روحی آنها شده و در بهبود عملکرد مغزشان مؤثر است.
سلامت روان در قهرمان زندگی ما، نقش بسیار مهمی در توانایی زندگی مستقل و سالم در دوران سالمندی دارد. ما ابرقهرمانها میتوانیم به سالمندهای عزیزمان کمک کنیم تا با استفاده از سرگرمیهای مفید، علاوه بر حفظ سلامت روان، به بهبود حافظه خود نیز کمک کنند.
مطالعات نشان داده است که سرگرمیها، فعالیت داشتن و به چالش کشیدن ذهن فواید زیادی دارد که عبارتند از:
فرد سالمند برای بهرهمندی از مزایای مثبت بازیها و تمرینات تقویتکنندهی مغز نیازمند صرف زمان زیادی نیست؛ اگر قهرمان ما روزانه ۵ دقیقهی خود را به بازیهای فکری، درست کردن پازل و تمرینات تقویت کنندهی مغز اختصاص دهد، میتواند توانایی و عملکردهای شناختی مغزش را به طور قابل توجهی بهبود داده و تقویت کند و احتمال بروز اختلالاتی همچون آلزایمر را به حداقل برساند.
زندگی تنها و مستقل در دوران سالمندی میتواند منجر به انزوا و گوشهگیری قهرمان زندگی ما شود. همچنین افزایش سن میتواند سالمند ما را در برابر مسائلی همچون اضطراب و افسردگی آسیبپذیرتر کند. انجام بازیهای فکری علاوه بر ایجاد لحظاتی شاد و خوش برای قهرمان ما، بر تنهایی او غلبه کرده و موجب افزایش رضایتمندی و بهبود سلامت روانش میشود.
انجام فعالیتهای سبک و تمرینات ورزشی ساده علاوه بر تقویت قدرت بدنی فرد سالمند با ترشح اندروفین منجر به ایجاد حس رضایت و شادکامی میشود. فعالیتهای سرگرم کننده چه فکری و چه جسمی با تقویت سیستم ایمنی بدن، به حداقل رساندن استرس و کاهش فشار خون، ریسک ابتلا به بیماریها را کاهش میدهد.
انجام بازیهای سنتی مانند تخته نرد، شطرنج، منچ و حل جدول از بهترین و مؤثرترین روشها برای تقویت مغز است. قهرمان زندگی ما میتواند به سادگی به این بازیها دسترسی داشته باشد و با انجام آنها، سلامت ذهن خود را تا حد زیادی تضمین کند.
مشارکت در این بازیهای نشاطآور و مفرح منجر به تقویت حافظه، تقویت مهارتهای فردی، بهبود عملکرد قوای شناختی و تعدیل عواطف شده و نهایتا موجب افزایش کیفیت زندگی فرد میشود. قهرمان زندگی ما میتواند با توجه به شرایط، امکانات و علائق خود در این بازیها شرکت کرده و از مزایای آنها بهرهمند شود.
در اینجا به برخی از فعالیتهای مفرح و شاد میپردازیم:
برخی برنامههای رایانهای با هدف افزایش و تقویت عملکرد مغز طراحی شدهاند. فرد سالمند با دسترسی به گوشی هوشمند و کامپیتر به راحتی میتواند آن را انجام داده و لذت ببرد. هرچند ممکن است برقراری ارتباط با این بازیها برای برخی افراد سالمند سخت و حتی ترسناک باشد اما با یافتن و انجام بازیهای آنلاین ساده و جذاب به لحاظ هیجانی و بصری میتوانند لحظات لذتبخشی را تجربه کنند. همچنین انجام این بازیها به دلیل چالشی بودن آنها احتمال ابتلا به آلزایمر را کاهش میدهد. یکی از مزایای بازیهای دیجیتال این است که قهرمان زندگی ما میتواند رکوردها و پیشرفتهای خود را در این بازی ثبت کند که منجر به حس رضایت و موفقیت در او میشود. از جمله بازیهای جذاب دیجیتالی میتوان به بازی حدس کلمات آمیرزا اشاره کرد.
خلاق بودن صرفا راهی برای آرام کردن ذهن نیست، بلکه در حفظ مهارت، هماهنگی ارگانهای بدن مانند چشم و دست و مهارتهای حرکتی نیز مؤثر است. کافیست قهرمان ما، برای فعال نگه داشتن ذهن خود به یادگیری مهارتهای جدید بپردازد و سرگرمیهای متنوعی را امتحان کند. یکی از این فعالیتهای نشاطآور، نقاشی بر روی بوم یا رنگآمیزی کتابهای نقاشی بزرگسالان است.
تهیه یک لیست از موسیقیهای مورد علاقهی سالمند عزیزمان و گوش کردن به آنها که خاطرات مثبتی را تداعی میکنند نقش بسیار مهمی در تقویت ذهن و حافظه قهرمانمان دارد. همچنین نواختن موسیقی میتواند باعث تقویت روحیه، افزایش فعالیت مغز، کاهش فشار خون و استرس سالمندمان شود.
علاوه بر آن، ۱۰ دقیقه مراقبه در روز میتواند منجر به کاهش استرس و فشار روانی در سالمند ما شود و به انعطافپذیری بیشتر او کمک کند.
بسیاری از افراد به اشتباه فکر میکنند با افزایش سن امکان لذت بردن آنها از زندگی محدود می-شود. اما واقعیت این است که در هر سنی و با هر شرایطی میتوان شاد بود. دوران سالمندی نیز مستثنی از این مساله نیست و قهرمان زندگی ما میتواند با مشارکت در فعالیتهای دسته جمعی یا پیگیری علائق خود روحیه خود را حفظ کرده و قوای ذهنی و عملکرد مغزی خود را تقویت کند. دنیای امروز به ما و سالمند عزیزمان امکان دسترسی به برنامهها و بازیهای متنوعی را میدهد که میتوانیم چندین نمونهی ساده و جذاب از آنها را در مقاله سرگرمیهای جالب برای سالمندان با تحرک محدود در وبسایت ایزی لایف مطالعه کنیم.
نظرات کاربران