بیماری آلزایمر یا فراموشی، از بیماریهای خاموشی است که ممکن است به تدریج شروع شود و رفته رفته زندگی قهرمان زندگی را مختل کرده و مراقبت از او را برای ابرقهرمان دشوار سازد. با اینحال برای مواجهه با این بیماری، راهکارهایی وجود دارد که ما میتوانیم به عنوان ابرقهرمان از آنها استفاده کنیم و شرایط را برای قهرمان زندگی و خودمان آسودهتر کنیم.
مراقبت از افرادی که کارکردهای ذهنی و مغزی آنها دچار مشکل شده، میتواند مسئولیتی طاقتفرسا و سخت باشد. قوای ذهنی و جسمی قهرمان زندگی ما در طول سالیان رو به افول میرود و این امر ممکن است به تدریج ما را به عنوان کسی که مراقب سالمند عزیزمان است تحت فشار و استرس قرار دهد یا باعث شود در طول دوران مراقبت دچار اضطراب، احساس تنهایی و غم شویم. از آنجایی که فرد مراقب مهمترین نقش در حفظ کیفیت زندگی بیمار مبتلا به آلزایمر ایفا میکند، لازم است روحیه خود را در حین مراقبت از قهرمان زندگیمان حفظ کنیم. برای غلبه بر عواطف منفی، راهکارهایی وجود دارد که با عمل کردن به آنها میتوانیم احساس بهتری داشته باشیم و با آگاهی بیشتری از قهرمان زندگی خود مراقبت کنیم. راهکارهای مراقبتی به شرح زیر است:
برای این منظور لازم است از پیش سوالاتی را برای آمادگی ذهنمان یادداشت کنیم، سوالاتی از قبیل:
تهیهی این برنامه به ما کمک میکند تا در مواقع اضطراری مراقبت از قهرمان زندگی مبتلا به آلزایمر، دچار استرس نشویم و کارها را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنیم. این برنامه شامل موارد زیر خواهد بود:
با توجه به آنکه بیماری آلزایمر و زوال عقل بیماری پیشروندهای است و رفتارهای فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار میدهد لازم است در ارتباط با او از شیوههای جدید استفاده کنیم، این راههای ارتباطی جدید عبارتند از:
با توجه به علائق و فعالیتهای پیش از بیماری آلزایمر در قهرمان زندگیمان، سعی کنیم برنامههای منظم روزانه تدارک ببینیم و تا حد توان روابط اجتماعی فرد مبتلا را حفظ کنیم.
یکی از چالشهای مهم مراقبت از سالمند مبتلا به آلزایمر کنار آمدن با رفتارهای مشکلساز و تغییر شخصیت و پذیرفتن شرایط جدید آنهاست؛ رفتارهایی مثل ابراز عصبانیت، هذیان گویی و…. این رفتارها ممکن است با احساس خستگی، ناتوانی و استرسهای مراقبتی ما شدیدتر شود. به همین دلیل بهتر است با تطبیق انتظارات خود با آنچه قهرمان زندگی مبتلا به فراموشی قادر به انجام و درک آنهاست، شرایط را برای خود و فرد مبتلا راحتتر کنیم. همچنین میتوانیم با یادداشت تجربیات تلخ و شیرین و مرور آنها، افکار منفی را از خود دور کرده و با توجه به توانایی قهرمان زندگیمان از انجام فعالیتهای مشترک با آنها لذت ببریم. برای آشنایی با نشانههای اولیه بیماری آلزایمر مقالهی ۱۰ نشانه اولیه آلزایمر در سالمندان را در وب سایت ایزی لایف مطالعه کنید.
نظرات کاربران