ممکن است قهرمان زندگی ما بر اثر سکته مغزی یا تصادف، دچار آسیب مغزی شده و توانایی صحبت کردن یا تکلم خود را از دست بدهد و به سختی متوجه صحبت دیگران شود. از دست دادن توانایی تکلم را آفازی مینامند. در واقع آفازی یا از دست دادن تکلم، نوعی اختلال ارتباطی اکتسابی است که توانایی بیان یا درک کلام در سالمندان را مختل میکند. این اختلال میتواند توانایی قهرمان ما را در برقراری ارتباط و درک گفتار و نوشتار دچار مشکل کند. بروز علائم ناشی از آسیب مغزی، به محل و شدت آسیب وارد شده به مغز بستگی دارد. در بعضی از سالمندان، اختلال در تکلم میتواند همراه با احساس ضعف و فلجی در بازو یا پا باشد.
مغز ما دارای دو نیمکره چپ و راست است و عمدتا نیمکره چپ مسئول تکلم است. در نیمکره چپ مغز ما مناطق متفاوتی وجود دارد که هر یک بخشی از عملکرد گفتار را انجام میدهند. آسیب به هر یک این بخشها میتواند منجر به از دست دادن تکلم شود.
آفازی ممکن است در اثر عوامل زیر در قهرمان ما بروز کند:
از دست دادن تکلم در قهرمانهای زندگی ممکن است با نشانههای زیر بروز پیدا کند:
از دست دادن تکلم در سالمندان انواع گوناگونی دارد:
گفتار درمانی برای سالمندانی که دچار اختلال تکلم شدهاند درمانی موثر است. گفتار درمانگر نوع اختلال تکلم را تشخیص میدهد و متناسب با شرایط سالمند برنامهی درمان او را آماده میکند. برنامهی گفتار درمانی چندین جلسه طول میکشد و باید به طور مستمر پیگیری شود. این برنامهی درمانی با توجه به سطح درک، بیان، خواندن و نوشتن بیمار برنامهریزی میشود. بهترین زمان برای بازگردانی مهارتهای از دست رفته، تا ۶ ماه بعد از آسیب است. در برخی سالمندان که شدت آسیب مغزی زیاد است، با وجود گفتار درمانی، فرد مبتلا نمیتواند مهارت تکلم را مانند گذشته انجام دهد.
ارتباطات بخش مهمی از زندگی همهی ما انسانهاست. اگر قهرمان ما توانایی تکلماش را از دست داده ، سعی کنیم شرایط او را درک کنیم و با راهنمایی گفتار درمانگر و جلسات مستمر گفتاردرمانی تلاش کنیم مهارت از دست رفتهاش را بازگرداند. همچنین در برقراری ارتباط با او صبور باشیم و او را حمایت کنیم، این امر باعث دلگرمی قهرمان زندگیمان میشود و به او کمک میکند تا احساس انزوای کمتری داشته باشد و ارتباط بیشتری با اطرافیان برقرار کند. یادمان باشد که کم شدن ارتباطات کلامی در قهرمانمان میتواند زمینهساز مشکلاتی همچون افسردگی باشد. برای اطلاعات بیشتر از نشانههای افسردگی در سالمندان ، مقاله آن را در وبسایت ایزی لایف مطالعه کنید.
نظرات کاربران